Ik moet toegeven, de herfst is mijn favorite seizoen hier in California. Het is nog lekker warm overdag maar tegen de avond wordt het heerlijk fris. Af en toe dreigt het te regenen maar meestal blijft die achterwegen tot diep in November. Perfect weer voor herfstwandelingingen en een laatste weekendje kamperen in de bossen.

En dan is er natuurlijk de lange aanloop naar kerstmis. Eind September springen plotseling overal zogenoemde Pumpkin Patches op, het startshot voor Halloween, de eerste van vele Holidays. Complete verwaarloosde en onbruikbare lapjes grond worden omgetoverd door rondtrekkende boeren in pompoenen markten. Die spreiden hun waar (pompoenen in alle maten, vormen en kleuren) ten toon tussen gigantische springkastelen. Wat verder van de bewoonde wereld bij de echte boerkes bouwen ze enorme mais doolhoven waar je uren in kan verdwalen, of je kan een pony of hooi wagen besteigen en rondtoeren tussen de pompoenen. Allemaal om die oranje rakkers te kunnen verpatsen voor 10 keer meer geld dan je ze in de supermarkt kunt oppikken, aan enterpreneurschap ontbreekt het de mensen hier echt niet. (En natuurlijk is er in de verste verte geen alcohol te bekennen, iemand moest maar eens onder een aanrazende hooiwagen sukkelen.)

Onmiddellijk na Halloween begint dan de voorbereiding voor Thanksgiving, de meeste serene (want minsts gecommercializeerde) van alle Holidays. De pompoenen verdwijnen even plots als ze gekomen waren maar de boeren blijven ter plekke want de dag na Thanksgiving verschijnen er op dezelfde plaatsen waar eerder pompoenen preikten plotseling kerstbomen.

Dan zijn we al diep in Christmas Shopping Season beland, de tijd van het jaar dat Amerikanen hun credit kaarten het meest misbruiken. De herfst is namelijk niet alleen mijn favorite seizoen, ook Visa, Mastercard en Amex vinden het prachtig. Al de schulden die de mensen zich de volgende maanden op de hals halen is natuurlijk fantastisch als je 24% interest kan aanrekenen op die schulden. Hopelijk hebben de mensen hier iets geleerd van de afgelopen maanden en doen ze geen zotte dingen dit jaar, maar ik vrees er voor.

0 comments